Kul och praktiskt med förlorade ägg - även om Petras ägg hade en mkt suspekt form och påminde om en helt annan inte så svensk rätt.. Oväntat gott, med knaprigt goda ansjovisar. En coolare variant av gubbröra! Kunde ha blivit en femma på en bit kavring, nu 4.
20 minuter
4 ägg, gärna ekologiska
½–1 dl ättiksprit (12%)
1 liten burk ansjovisfiléer
1 msk vetemjöl
1 äggula
1 dl panko eller ströbröd
matolja till fritering
1 msk rapsolja
1 msk av ansjovisspadet
lite finskuren rödlök och gräslök
nymalen svartpeppar
Servering: finskuren rödlök och gräslök
Knäck äggen i en bunke med ättiksprit. Låt dem ligga i tio minuter.
Koka upp vatten i en rymlig kastrull och häll försiktigt över ägg och ättiksprit i det kokande vattnet. Låt äggen sjuda i 3 ½–4 minuter beroende på hur lösa eller hårda du vill ha dem. Lyft upp äggen och lägg dem i kallt vatten.
Låt ansjovisfiléerna rinna av men spara spadet. Vänd dem först i mjöl, sedan den uppvispade äggulan och sist i pankon. Häll i olja i en stekpanna (någon centimeter upp) eller fritös. Låt oljan bli ordentligt varm. Man kan testa att den är tillräckligt varm genom att lägga i en brödbit. Om den snabbt blir gyllenbrun är oljan färdig.
Fritera ansjovisen tills den är gyllenbrun. Ta upp den och låt rinna av på hushållspapper
.
Blanda 1 msk ansjovisspad med rapsolja, rödlök och gräslök. Rippla över äggen. Avsluta med ett par varv med svartpepparkvarnen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar