fredag 2 april 2010

Sesambröd

De optimala brödpinnarna! Ska ätas nygräddade. Vi gjorde en halv sats, men gjorde ändå 20 st.

20 st
1 dl filmjölk, kall
2 dl vatten, varmt
12,5 g jäst, i paket
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl, +lite extra till utbakning

Dekorering:
1 msk rapsolja
1 tsk salt, helst gourmetsalt (vi tog flingsalt!)
1 st ägg, uppvispat
2 msk sesamfrön, vita och svarta

Tillagning
Nygräddat bröd är alltid uppskattat. Degen görs tidigt men bakas inte ut och gräddas förrän i sista stund så att brödet kan serveras varmt och doftande.

1. Blanda kall fil och varmt vatten så att det blir ljummet, 37°.
2. Rör i jästen, salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg, för hand eller med degkrokarna till elvispen.
3. Låt degen jäsa minst 1/2 timme, helst 1 timme.
4. Sätt ugnen på 250°. Stjälp upp degen på en mjölad bänk. Platta ut degen med händerna till ca 25x25 cm.
5. Bred ut olja och salt. Vik degen dubbel på mitten.
Skär degen i 20 smala remsor.
6. Vrid dem några varv och lägg på bakplåtspapper på en plåt.
7. Pensla ena änden med ägg och strö över frön. Grädda i övre delen vid 250° ca 12 minuter. Servera brödpinnarna nygräddade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar