torsdag 1 april 2010

Pickles på lax och små grönsaker

"Det här skulle min pappa älska!" Gillar man pickels så gillar man denna rätt; men vi kände oss ungdomliga och inte lika imponerade. En 2a; även om Therese smygät picklade grönsaker som efterplock....

200 g laxfile, skuren i 2x2 cm tjocka stavar
1 dl ättiksprit
2 dl socker
2 dl vatten
2 msk fisksås
1 msk senapsfrön
grönsaker - vi tog broccoli, sockerärtor, äpple och blomkål

Sota laxen i glödhet gjutjärnspanna ca 2 sekunder på varje sida. Blanda ättika, socker, vatten, fisksås och senapsfrön. Häll lagen över laxen och låt den stå 6–12 timmar. Laxen blir hårdare i konsistensen ju längre den står.
Ta upp laxen och skär i tunna skivor. Spara lagen.
Ansa och skär grönsakerna i lagom stora bitar. Blanchera dem lätt, det vill säga låt dem få ett snabbt uppkok i lättsaltat vatten. Ta upp dem, kyl dem snabbt under rinnande kallt vatten och låt dem sedan ligga i pickleslagen en stund före servering.
Garnera med krasse eller plockad dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar